Bruschetele sunt de origine italiană, sunt delicioase şi pot face parte şi din alimentaţia vegetarienilor sau celor care sunt la dietă. Dacă ţi s-a făcut deja poftă încearcă şi tu una dintre cele 14 reţete de bruschete.
Bruschetele sunt un aperitiv de origine italiană, ce îmbină gusturi şi miresme diverse de-ţi face poftă numai când le priveşti. Ele fac parte dintr-un meniu sănătos, cu minime condiţii ce ţin de ce anume preferi să pui pe ele. Bruscheta este, de regulă, o baghetă de pâine tăiată, sau felii de pâine. Ingredientele de bază sunt simple: pâine, usturoi şi ulei de măsline.
1. Reţetă bruschete cu roşii şi busuioc
Ingrediente bruschete cu roşii, usturoi şi busuioc
- felii de pâine sau baghetă
- roşii
- usturoi
- ulei de măsline
- busuioc proaspăt
- sare, piper

Mod de preparare bruschete cu roşii, usturoi şi busuioc
Pâinea sau bagheta se rumeneşte. Se decojesc roşiile şi se taie cubuleţe.
Cu un căţel de usturoi se unge pâinea rumenită, după cum se doreşte chiar şi pe ambele părţi, sau usturoiul se poate mărunţi şi pune pe pâine.
Se picură ulei de măsline pe feliile de pâine date cu usturoi, se adaugă cubuleţele de roşii şi busuiocul. Sare şi piper după gust. Ingredientele se pot pune în ce ordine doriţi şi ce cantitate vreţi.
Bruschetele cu roşii se servesc imediat, altfel se înmoaie prea tare pâinea.
2. Reţetă bruschete cu prosciuto şi parmezan
Ingrediente bruschete cu prosciuto şi parmezan
1 bagheta de pâine
2 căţei usturoi
2 roşii mari
busuioc
prosciutto
parmezan feliat subţire

Mod de preparare bruschete cu prosciuto şi parmezan
Feliem bagheta de pâine şi o prăjim pe o tavă în cuptor până devine aurie.
Între timp tăiem cuburi roşiile şi tocam busuiocul şi le lăsăm la macerat cu puţin ulei de măsline. Nu au nevoie de sare deoarece prosciutto-ul e sărat, la fel şi parmezanul.
Scoatem feliile şi le dăm cu usturoi, iar deasupra punem amestecul de roşii, busuioc şi ulei. Garnisim cu câte o felie de prosciutto şi parmezan.
3. Reţetă bruschete cu măsline, busuioc şi pătrunjel
Ingrediente bruschete cu măsline, busuioc şi oregano
1 ciabatta cu roşii şi măsline ( sau orice pâine vă place)
2 căţei de usturoi
1 roşie mare
Ulei de măsline
oregano
busuioc
sare, piper

Mod de preparare bruschete cu măsline, busuioc şi oregano
Pâinea se taie felii şi se picură puţin ulei de măsline pe ea. Se pune la prăjit în cuptorul încins la 150 grade
Roşiile se taie cubuleţe, măslinele se desâmburesc şi se taie feliuţe sau cubuleţe ( se pot cumpăra deja fără sâmbure). Roşia şi măslinele se amestecă într-un bol cu oreganoul, busuiocul , sare şi piper după gust.
După ce pâinea s-a prăjit, se scoate din cuptor şi se freacă pe o parte cu usturoiul decojit în prealabil. Se pune pe fiecare felie de pâine din amestecul obţinut anterior şi se serveşte ca atare. Se mai poate adăuga deasupra puţin ulei de măsline.
4. Reţetă bruschete cu roşii şi pătrunjel
Ingrediente bruschete cu roşii şi pătrunjel
-paine
-usturoi
-rosii
-patrunjel
-sare
-ulei de măsline

Mod de preparare bruschete cu roşii şi pătrunjel
Prajim pâinea, apoi o frecam pe o parte cu usturoi, mai mult sau mai puţin după cum vă place.
Tăiem roşiile cubuleţe mici, cât de mici se poate şi le amestecăm bine de tot cu pătrunjelul tăiat mărunt.
Pe fiecare bucată de pâine, punem roşii astfel pregătite, presaram sare şi stropim cu ulei de măsline.
5. Reţetă bruschete cu somon afumat
Ingrediente bruschete cu somon afumat
1 pâine tip baghetă
50 gr de unt
2oo gr de somon afumat
câteva fire de mărar
2 fire de ceapă verde
zeamă de la 1 lămâie

Mod de preparare bruschete cu somon afumat
Pâinea se taie feliuţe şi se pune la cuptor pentru 5 minute. Între timp punem untul într-un castron şi amestecăm cu jumătate din cantitatea de mărar şi ceapă verde tocate mărunt până când devine cremă.
Când pâinea este gata se scoate şi se unge cu crema de unt. Somonul se pune pe o farfurie şi se stropeşte din belşug cu zeamă de lămâie.
Pe un platou se pune pâinea şi se decorează cu bucăţele de somon. Presărăm restul de mărar şi ceapa verde tocate mărunt şi le servim.
6. Reţetă bruschete cu somon şi cremă de brânză
Ingrediente bruschete cu somon şi cremă de brânză
8-10 felii de pâine tip bagheta
200 g somon afumat
150 gr crema de brânză
2-3 linguri smântână (sau iaurt gras)
sare, piper alb
ulei de măsline
mărar

Mod de preparare bruschete cu somon şi cremă de brânză
Se aleg baghete subţiri, care se taie în felii pe oblic de 1 cm grosime, se stropesc cu ulei de măsline ambele părţi, se aşează într-o tavă şi se dau la cuptor să devină crocante.
Pregătim crema de brânză. Într-un bol amestecăm crema de brânză, smântână, câteva fire de mărar proaspăt tocat, sare şi piper alb. Pe feliile de pâine crocante punem un strat gros de brânză. Somonul afumat se taie în fâşii care se rulează uşor şi se aşază în formă de floare peste brânză.
Se poate orna cu felii fine de lămâie şi frunze de mărar.
7. Reţetă bruschete cu pastramă şi cremă de avocado
Ingrediente bruschete cu pastramă şi cremă de avocado
8-10 felii de pâine, tip bagheta
8-10 felii de pastramă de vită
1 avocado
2 linguri maioneză
coriandru
sare, piper alb
zeamă de lămâie
ulei de măsline

Mod de preparare bruschete cu pastramă şi cremă de avocado
Se aleg baghete subţiri, care se taie în felii pe oblic de 1 cm grosime, se stropesc cu ulei de măsline ambele părţi, se aşează într-o tavă şi se dau la cuptor să devină crocante.
Pregătim crema de avocado. Se taie pe din două avocado, se scoate pulpa de pe coajă. imediat se stropeşte cu lămâie să nu se inegreasca. Eu am folosit mai mult partea verde de lângă coajă. Se bate cu robotul, cu 2-3 linguri de ulei, maioneza, sare, piper alb şi coriamdru. Rezultă o cremă spumoasă şi foarte buma.
Coriandru i-a dat o aromă minunată. Feliile de baghetă de la cuptor se freacă cu un căţel de usturoi, se aşează câte o felie de pastramă pliată, iar deasupra se pune cu o linguriţă sau cu pochul crema de avocado. Se ornează cu ceva verde.
8. Reţetă bruschete cu roşii şi ardei
Ingrediente bruschete cu roşii şi ardei
1 franzela tip bagheta
- 4 roşii
- 1 ardei gras galben
- 1 ardei gras roşu
- 4-5 căţei usturoi proaspăt
- 6 linguriţe ulei de măsline
- 1 mâna de mărar proaspăt
- piper, sare.

Mod de preparare bruschete cu roşii şi ardei
Se taie bagheta în felii potrivite care se prăjesc într-o tavă băgată în cuptor la temperatură mare
până când se rumenesc. Se curăţa căţeii de usturoi şi se taie în lungime. Când feliile de pâine sunt gata, se scot pe o farfurie şi apoi se freacă pe o parte cu usturoi ungându-se şi cu puţin ulei de măsline. Roşiile se decojesc apoi se taie în cubuleţe (de aproximativ 1 cm). Ardeii se taie cubuleţe şi se amestecă cu roşiile, apoi totul cu ulei de măsline, piper şi sare după gust. Mărarul se toacă mărunt şi se amestecă cu legumele. Umplutura obţinută de aşează pe feliile de pâine. Bruschetele se servesc calde, ca aperitiv sau la micul dejun.
9. Reţetă bruschete cu legume
Ingrediente bruschete cu legume
o baghetă
50 g unt
4 gogoşari
2 ardei
2 roşii
2 cepe roşii
sare
măsline fără sâmburi
cimbru
ulei de măsline
rozmarin
piper negru
usturoi
1 linguriţa miere

Mod de preparare bruschete cu legume
Se taie bagheta felii potrivite, se ung feliile cu unt, se presară usturoi pişat pe deasupra şi se bagă în cuptorul încins.
Se spală gogoşarii şi ardeii, se taie felii potrivite şi se pun să se călească în uleiul de măsline. Ceapă se taie bucăţi cât mai mari şi se pune într-o tavă alături de gogoşari şi ardeii căliţi, împreună cu măslinele şi roşiile. Se condimentează cu sare, piper, boia, cimbru şi rozmarin şi se lasă să scadă la cuptor. Se mai adaugă usturoi, după preferinţă şi, pentru un gust mai special, şi o linguriţă de miere.
După ce s-au rumenit feliuţele de baghetă, se garnisesc cu legumele coapte, se stropesc cu sosul din tavă şi se ornează cu rozmarin. Se servesc calde, împreună cu alte aperitive.
10. Reţetă bruschete cu ciuperci şi brânză
Ingrediente bruschete cu ciuperci şi brânză
6 ciuperci champignon, mici
1 roşie mică
puţin ulei de măsline
sare, piper negru proaspăt măcinat
bagheta de pâine din faina neagră sau integrală
cimbru uscat
brânză cu puţine grăsimi
usturoi(cam 3-4 căţei tocaţi mărunt)

Mod de preparare bruschete cu ciuperci şi brânză
Bruschetele cu ciuperci şi brânză constituie un aperitiv delicios, uşor de pregătit şi sănătos. În plus, nici cei mofturoşi din fire nu ar spune nu unui astfel de aperitiv.
Se preparare dressingul din: ulei, sare, piper, cimbru şi usturoi tocat mărunt. Bagheta se taie în 12 felii subţiri. Se ung feliile de pâine cu dressingul obţinut. Peste acestea se adăugă brânză (circa 20-30 de grame de brânză degresată).
Legumele se spală, se taie mărunt (am tăiat ciupercile în felii mici, pentru ca ciupercile erau destul de mici). Legumele se amesteca şi se pun peste feliile de pâine. Se dau deoparte şi se încălzeşte cuptorul. Se bag bruschetele în cuptor, temperatura nu trebuie să fie ridicată, focul va fi mediu. Vor sta cam 30 de minute în cuptor. Şi se servesc reci.
11. Reţetă bruschete cu anşoa şi roşii
Ingrediente bruschete cu anşoa şi roşii
6 felii de franzelă;
4 bucăţi de anşoa;
3 roşii;
3 căţei de usturoi;
3 frunze de busuioc;
6 frunze ceapă verde;
o lingură zeamă de limetă;
3 linguri de ulei de măsline extravirgin;
sare;
piper.

Mod de preparare bruschete cu anşoa şi roşii
Roşiile şi ceapa verde spălate se taie mărunt, se pun într-un bol şi se condimentează cu sare şi piper. Frunzele de busuioc spălate se toacă mărunt şi se adaugă peste roşii împreună cu zeama de limetă. Bucăţile de anşoa se taie mărunt şi se amestecă în compoziţie.
Feliile de franzelă se pune pe o tavă, se introduc în cuptorul încins şi se ţine 5-7 minute. Când se scot, se freacă cu usturoi şi se stropesc cu ulei de măsline extravirgin.
Compoziţia de roşii şi anşoa se aranjează pe feliile de franzelă.
12. Reţetă bruschete cu ton, roşii şi măsline
Ingrediente bruschete cu ton, roşii şi măsline
1 conservă de ton în suc propiu
1-2 roşii taiete cubuleţe
2 linguri de măsline verzi fără sâmburi şi tăiate rondele
1 lingură de ulei de măsline extravirgin
sare-optional
1 căţel de usturoi pentru frecat pâinea prajită-optional
oregano

Mod de preparare bruschete cu ton, roşii şi măsline
Pâinea se taie felii şi se pune la prăjit în cuptor, sau puteţi cumpăra deja prăjită.
Se scoate tonul, se scurge bine apoi se pune într-un castron, adăugând şi restul ingredientelor (mai puţin pâine, evident:))
Pe un platou aranjăm feliile de pâine, frecate în prealabil cu un căţel de usturoi, iar apoi punem câte 1 lingură de ton, amestecat cu roşii şi măsline. Se decorează cu oregano.
13. Reţetă bruschete cu ciuperci şi usturoi
Ingrediente bruschete cu ciuperci şi usturoi
pâine felii
4 linguri ulei de măsline
300 g ciuperci
1-2 căţei de usturoi
1 lingura frunze de busuioc tăiate mărunt
sare de mare
piper proaspăt măcinat
1 lingura zeamă de lămâie

Mod de preparare bruschete cu ciuperci şi usturoi
Ciupercile se spală şi se usucă bine, se taie felii, se stropesc cu zeamă de lămâie şi se pun în tigaie la prăjit în 3 linguri de ulei timp de 4-5 minute. Se condimentează cu sare şi piper şi se adăugă busuiocul.
Feliile de pâine se prăjesc fie în prăjitorul de pâine, fie în tigaie-gratar pe aragaz.Se freacă cu usturoi pe ambele părţi cât sunt încă calde şi se picura pe ele ulei de măsline.
Se împart ciupercile pe pâine în mod egal şi se servesc calde.
14. Reţetă bruschete cu chorizo, prosciutto crudo şi mozarella
Ingrediente bruschete cu chorizo, prosciutto crudo şi mozarella
felii de pâine (de preferat pîine pe vatră, eu n-am avut)
o căpăţână de usturoi
sos de roşii
mozarella
salam chorizo
prosciutto crudo
busuioc (de preferat verde, eu n-am avut)
ulei extravirgin de măsline
sare şi piper

Mod de preparare bruschete cu chorizo, prosciutto crudo şi mozarella
Mai întâi, prăjim feliile de pâine, le frecăm cu un căţel de usturoi tăiat pe lungime şi apoi le ungem cu câţiva stropi de ulei de măsline.
Ungem, într-un strat foarte subţire, sosul de roşii, peste care presărăm câteva frunze de busuioc, tocate mărunt. Adăugăm mozarella tăiată foarte subţire.
Punem salamul Chorizo sau prosciutto crudo şi le băgăm la cuptorul încins (încălzit bine dinainte) maxim 2-3 minute, până se topeşte mozarella.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu